Čočková polévka se u nás pravidelně vaří na Štědrý den. A rádi si ji dopřáváme i na Nový rok. A vlastně je úplně jedno, kdy si ji připravíte. Hlavně ať vám chutná!
Počet porcí: cca 6 osob
Co budete potřebovat?
- 2 hrnky hnědé čočky (hrnek 250 ml)
- 1 mrkev
- 1 petržel
- kousek celeru (stejné množství jako mrkve)
- 4 stroužky česneku
- 2 cibule
- 1 kostku bio zeleninového bujonu
- 1 lžíci mouky
- 2 bobkové listy
- sůl, pepř
- 1 lžíci sušené majoránky
- slunečnicový olej
- máslo
- krutony
Jak na to?
Čočku propláchněte, přeberte a přes noc namočte do studené vody. Do hrnce pak přidejte rozpůlenou cibuli, dva stroužky česneku, na kostičky nakrájenou zeleninu, sůl, pepř, bobkové listy. Až se voda bude vařit, vmíchejte rozdrobený bujon. Vařte do změknutí. Vytáhněte celou cibuli, zbytek zeleniny ponechte. Do rendlíku dejte tři lžíce oleje, lžíci másla, jemně nakrájenou cibuli, nechte změknout, zasypejte moukou a restujte do zhnědnutí, pak přidejte do polévky. Povařte pár minut. Dochuťte rozmačkanými stroužky česneku, majoránkou. Podávejte s opečenými máslovými rohlíkovými nebo chlebovými krutony.