Na předvánoční období to chce něco lepšího než čaj z pytlíku. Zkuste třeba ovoce upéct s třtinovým cukrem, kořením a rumem. Sice je to trochu práce navíc, ale takový čaj určitě všichni ocení.
Co budete potřebovat?
- 1 velký pomeranč
- 1 mandarinku
- 1 banán
- 1 plod kaki churma
- dvě hrsti mražených malin nebo borůvek
- 1 lžičku mixu mletého badyánu a hřebíčku
- 1 lžičku mleté skořice
- 3 lžíce třtinového cukru
- několik lžic rumu
Jak na to?
Očištěné ovoce nakrájejte na malé kousky. Dejte je na plech vyložený pečícím papírem. Posypejte cukrem, smíchejte s kořením. Rovnoměrně zakápněte rumem, na toto množství asi 4-5 lžic. Dejte péct do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečte 30 minut, občas promíchejte. Na posledních pár minut přidejte maliny nebo borůvky. Ještě horké ovoce dejte do skleniček, přidejte dvě lžíce rumu na skleničku, uzavřete a otočte dnem vzhůru. Nechte vychladnout. Pak uskladněte v lednici. Nebo si čaj rovnou připravte. Do hrnečku dejte 2-3 lžičky ovoce a zalijte horkou vodou. Podle chuti doslaďte.