Badyán, skořice, hřebíček, zázvor, kardamom… Tyto všechny druhy koření patří do perníkového moučníku. Díky nim tak božsky voní a chutná. Připravte ho z celozrnné mouky a dostane krapet zdravější variantu.
Co budete potřebovat?
- 2 hrnky celozrnné pšeničné mouky (hrnek o objemu 300 ml)
- 3 vejce
- 3/4 hrnku třtinového cukru
- 3 lžíce medu
- 1 lžíci kakaa
- 2 lžíce rumu
- 1/2 hrnku slunečnicového nebo řepkového oleje
- 3/4 hrnku mléka
- 2 plné lžíce perníkového koření
- 1 balení prášku do pečiva
- hrst nasekaných ořechů (vlašské, lískové, mandle)
- 3 lžíce rozinek namočených v rumu
- špetku soli
- povidla
Jak na to?
V míse smíchejte vejce s cukrem, pak přidejte med, rum, olej, mléko a další ingredience. Těsto vlijte do formy cca 25×35 cm, kterou vyložte pečícím papírem. Na povrch po lžičkách přidávejte povidla. Pečte při 180 stupních asi 40 minut. Kontrolujte zapíchnutím špejle do těsta. Až vyjde čistá, tak máte upečeno.
TIP! Hotový perník můžete polít čokoládou a dozdobit třeba plátky mandlí nebo kokosem.
Dobrou chuť!