Umíte si představit Vánoce bez lineckého cukroví? Já tedy ne, proto se u nás peče každý rok. Recept je vyzkoušený i mojí maminkou.
Co budete potřebovat?
- 400 g hladké mouky
- 140 g moučkového cukru
- 160 g másla
- 3 žloutky (vejce L)
- 1 vanilínový cukr
- citronovou kůru z poloviny bio citronu
Na zdobení:
- moučkový cukr
- rybízovou marmeládu
Jak na to?
Smíchejte všechny ingredience na těsto, mouku s cukrem prosijte. Vše zpracovávejte ručně, ne v robotu. Je to sice pracnější, ale jde to. (Pokud vám těsto nebude lepit, přidejte ještě máslo.) Vytvořte váleček (líp se bude rozvalovat) a zabalte do fólie. Dejte do lednice přes noc. Těsto opatrně rozválejte mezi dvěma pláty pečícího papíru na placku o tloušťce asi 3 mm. Vykrajujte různé tvary. Myslete i na vykrojení středu. Dejte péct do trouby na 170 stupňů 5-10 minut, jen do zezlátnutí. Nechte vychladnout, pak polovinu lineckého s vykrojeným středem posypejte moučkovým cukrem. Druhou polovinu vždy potřete marmeládou a slepte k sobě.