Štóla je plná ořechů a ovoce, hustě se sype moučkovým cukrem, tím má připomínat Ježíška zabaleného v plenkách. Moučník si upečte na začátku adventu, zabalte do potravinové fólie a rozbalte až na Štědrý den pod stromečkem. Všechny chutě se tak stihnou prolnout. Počet porcí: 2 větší štóly (nebo 4 malé)
Co budete potřebovat?
- 2 hrnky hladké mouky (hrnek 300 ml)
- 200 g másla
- 1/2 hrnku krupicového cukru
- 1 hrnek nakrájeného sušeného ovoce (datle, fíky, meruňky, brusinky, rozinky)
- 1 hrnek nasekaných ořechů (pekanové, lískové, mandle)
- 1 lžičku citronové kůry
- větší špetku soli
- větší špetku mletého muškátového oříšku
- 1 žloutek
- 3 lžíce rumu
Na kvásek:
- 1/3 hrnku mléka
- 2/3 kostky droždí
- 1 lžíci cukru
- 1 lžíci mouky
Na dokončení:
- 50 g másla
- moučkový cukr
Jak na to?
Nejdříve nechte vzejít kvásek. Smíchejte rozdrobené droždí s mlékem, cukrem a moukou. Dejte na teplé místo 10 minut kynout. Mezitím si v míse promíchejte změklé máslo, žloutek, cukr, sůl, rum, kůru, koření, promíchejte a postupně přidávejte mouku, zalijte kváskem, vsypte ořechy s ovocem. Vše řádně propracujte. V zakryté míse dejte na hodinu kynout do tepla. Pak těsto rozdělte do dvou (nebo čtyř) částí a každou rozválejte na pomoučněném válu na placku. Jednu delší stranu přehněte za střed placky, aby vám vytvořila vlnku. Dejte na pečící papír na plech. A opět nechte kynout 20 minut. Pak vložte do předehřáté trouby na 180 stupňů, pečte 10 minut, pak teplotu snižte na 160 stupňů a pečte dalších 30-40 minut. Kontrolujte zapíchnutím špejle do těsta. Když těsto na špejli nebude ulpívat, máte hotovo. Ještě horké štóly pomažte máslem a hustě posypejte moučkovým cukrem. Ten sypejte tak dlouho, až se nebude vsakovat a zůstane suchá vrstva. Nechte vychladnout, pak zabalte do potravinové fólie. (Používám fólii Fresh’n’Roll, netrhá se a je dobře přilnavá.) Zabalené moučníky dejte do chladu a rozbalte až na Vánoce.