Biskupský chlebíček patří mezi moučníky, které se pečou na Vánoce. Obsahuje kandované i sušené ovoce. To první z nich nepatří mezi moje oblíbené, tak dávám jen poloviční dávku a přidám rozinky namočené v rumu.
Co budete potřebovat?
- 400 g polohrubé mouky
- 210 g másla
- 190 g moučkového cukru
- 150 g bílého jogurtu
- 3 vejce
- 40 ml rumu
- 1/2 balíčku kypřícího prášku
- špetku mleté vanilky
- 1 lžičku nastrouhané citronové bio kůry
- 100 g kandovaného ovoce (i 200 g)
- 2 plné lžíce rozinek namočených v rumu (přes noc)
- špetku soli
- máslo a mouku na formu
Na dozdobení:
- čokoládu
- kokosový tuk
- cukrové vločky
Jak na to?
Do mísy dejte žloutky, přidejte cukr a máslo, vyšlehejte do pěny. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Ke žloutkové směsi přidejte rum, vanilku, kůru, jogurt. Vmíchejte mouku s práškem do pečiva, kandované i sušené ovoce. Na závěr lehce vmíchejte sníh. Vlijte do vymazané a moukou vysypané formy dlouhé asi 30 cm. Pečte při 160 stupních 50 minut až hodinu. Kontrolujte zapíchnutím špejle do těsta. Až se těsto nebude lepit, máte hotovo. Chlebíček nechte vychladnout a vyklopte ho. Čokoládu rozpusťte s kokosovým tukem, aby byla hezky hladká. Polijte chlebíček a dozdobte cukrovými vločkami nebo ořechy.