Na podzim si ráda dopřávám kysané zelí. Údajně má hodně vitamínu C a ten potřebujeme na posílení imunity. Polévka ze zelí je tedy na tohle období jako dělaná. Tak hurá na přípravu!Počet porcí: 4-5 osob
Co budete potřebovat?
- 450 g kysaného zelí
- 4 menší brambory
- 1 cibuli
- 1 dobrou voňavou klobásu (asi 200 g)
- 150 ml smetany
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 6 kuliček nového koření
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- 2 menší bobkové listy
- 2 lžičky mleté uzené papriky
- 1-2 lžíce třtinového cukru
- sůl, pepř
- slunečnicový olej/sádlo
Jak na to?
Na oleji nebo sádle nechte změknout nakrájenou cibuli, přidejte nakrájenou klobásu, opečte, vmíchejte kysané zelí. Dvě brambory nakrájejte na malé kostičky, dvě nastrouhejte najemno. Přidejte do hrnce. Promíchejte, vhoďte koření, zalijte vývarem. Vařte 20 minut nebo do změknutí brambor. Polévku dochuťte solí, pepřem a cukrem. Pak vypněte a přiklopte pokličkou a nechte 10 minut odpočinout. Podávejte s voňavým chlebem.
Dobrou chuť!