Kapra nemusíte připravovat jen smaženého na Štědrý den. Zkuste si ho upéct na zelenině s bylinkami. Je to jednoduché a věřím tomu, že si tuhle přípravu ryby zamilujete.
Co budete potřebovat?
- 1 celého kapra (očistěného, bez šupin, hlavy, ploutví, vnitřností…)
- 4 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 1 petržel
- kousek celeru (stejné množství jako petržele)
- 2 cibule
- 100 ml vína
- 50-100 ml vody
- máslo
- sůl, pepř
- 2 snítky rozmarýnu
- citron
- (slaninu)
Jak na to?
Kapra naporcujte na stejné díly. Každý kousek osolte, opepřete a potřete prolisovanými stroužky česneku. Do pekáče na dno dejte kousky másla, nakrájené cibule, nastrouhanou zeleninu, rozmarýn, zalijte vínem a vodou, počítejte s tím, že kapr ještě vodu pustí. Můžete přidat i slaninu. Položte porce kapra na zeleninu, kůží nahoru. Na každou porci dejte plátek másla. Zmačkejte pečící papír, namočte ho, vytvořte jakousi pokličku a tou přikryjte kapra. Dejte péct do trouby na 200 stupňů, pečte zakryté 30 minut, pak ještě dalších 20-30 minut do změknutí. Občas rybu podlévejte. Podávejte třeba s bramborovým salátem (viz. Saláty).