Pokud si doma připravíte pečené kuře, husu nebo kachnu, tak je dobré pečínku doplnit zelím. Červené máme raději než bílé, ale na podobný způsob jde připravit i bílé. Jen bych červené víno nahradila bílým a místo rozmarýnu dala tymián.
Co budete potřebovat?
- 600 g čerstvého červeného zelí
- 4 lžíce slunečnicového oleje
- 1 červenou cibuli
- 200 ml červeného vína
- cca 500 ml zeleninového vývaru
- 1 větší snítku rozmarýnu
- špetku mletého hřebíčku
- špetku mletého badyánu
- 1-2 lžičky třtinového cukru
- šťávu z citronu
- 1 lžíci jablečného nebo vinného octu
- 1 lžíci hladké mouky na zahuštění
- sůl, pepř
Jak na to?
Zelí nakrájejte na nudličky. Na oleji nechte změknout jemně nakrájenou cibuli, přidejte zelí, koření, sůl, pepř, zalijte vínem a chvilku duste, asi 5 minut. Pak zalijte vývarem, přidejte snítku rozmarýnu a duste pod pokličkou, občas promíchejte. Dle potřeby podlévejte a duste do změknutí, cca 45 minut. K závěru na zahuštění zaprašte moukou a ještě duste, 10 minut. Dochuťte cukrem, citronem, octem. Podávejte s pečeným masem a knedlíky, brambory, atd.