Péct z piva? A proč ne! Hutná bábovka plná čokolády určitě potěší vaše smysly. Vychutnejte si ji s kvalitní kávou a podzimní chmury nechte za zády.
Co budete potřebovat?
- 250 g hladké mouky
- 200 g másla
- 150 g tmavé čokolády (skvělá je Lindt-70 procent)
- 230 g třtinového cukru
- 200 ml černého piva (např.Guinness)
- 2 vejce
- 2 lžičky instantní kávy
- 2 lžíce rumu
- 60 ml mléka
- 1 kelímek zakysané smetany
- 1 zarovnanou lžičku prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- špetku vanilkového prášku
- hrst nasekaných rozinek
- hrst nasekaných pekanových ořechů
Jak na to?
Pivo nalijte do rendlíku, přidejte kávu, rozinky, mléko, rum, máslo. Pozvolte nechte rozpustit máslo, občas míchejte. Udržujte mírný oheň, ať se směs nevaří. Postupně přidávejte čokoládu a za stálého míchání nechte rozpustit. Sejměte ze sporáku a nechte mírně vychladit. Celá vejce vyšlehejte s cukrem, vanilkou a zakysanou smetanou. Smíchejte s čokoládovou směsí, promíchejte s moukou i kypřícím práškem a jedlou sodou, ořechy. Hladké těsto vlijte do máslem vymazané a moukou vysypané formy. Pečte při 160 stupních asi 50 minut. Kontrolujte zapíchnutím špejle do těsta. Až vyjde čistá, bez drobků, máte upečeno. Bábovku vytáhněte z trouby a nechte asi 20 minut ve formě odpočívat, pak vyklopte na mřížku. Můžete polít čokoládovou polevou, ovocnou omáčkou, javorovým sirupem, přidat kopeček šlehačky, atd. Nebo jen pocukrovat.
Ať vám chutná!