Mung dal je loupaná luštěnina, která je známá jako loupaný hrách nebo čočka. Obsahuje velké množství vitamínů a živin. V Indii je považovaná za nejlepší a nejvýživnější jídlo. Zkuste díky polévce objevit kousek tohoto zajímavého světa!
Co budete potřebovat?
- 1 hrnek mung dal (hrnek 300 ml)
- 4 hrnky zeleninového vývaru (nebo vodu a 1 bio zeleninovou kostku)
- 3 stroužky česneku
- 1 cibuli
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžíci protlaku
- 2 lžíce jemně nakrájeného čerstvého zázvoru
- 1 plnou lžičku římského kmínu
- 1 plnou lžičku mletého koriandru
- 1 plnou lžičku mleté kurkumy
- hrst nasekaného čerstvého koriandru
- sůl
- špetku mletého chilli
- pražené sójové boby na ozdobu
- limetku
Jak na to?
Mung dal dejte do hrnce a propláchněte vodou, kterou slijte. Přidejte vývar a nechte stát 15 minut. Pak vařte do změknutí, asi čtvrt hodiny. Na pánev dejte olej, nakrájenou cibuli i česnek a zázvor, opečte, přidejte protlak, koření, případně trochu vody a vše opečte na mírném ohni. Vložte do polévky, osolte a provařte dalších 5-10 minut. Na závěr vmíchejte čerstvý koriandr a pražené boby, zakápněte limetkou.