Bez lepku? Bez mléka? Bez másla? Bez chuti? To poslední ani náhodou! Jinak je to sladkost vhodná pro všechny vegany i pro ty, které trápí nějaká nesnášenlivost (na lepek nebo laktózu).
Co budete potřebovat?
- 200 g jáhel
- 500 ml sójového mléka
- 200-300 ml vody
- špetku vanilky
- větší špetku soli
- 100 ml agávového sirupu
- 3 větší jablka
- 2 lžičky skořice
- 2 lžičky hrašky na zahuštění
- 2 hrsti mixu ořechů-vlašských, lískových, kešu, mandlí
- 2 lžíce citronové šťávy
- 150 sušených nesířených švestek
- kokosový tuk na vymazání
Jak na to?
Jáhly přelijte horkou vodou. Spařené jáhly dejte do hrnce, zalijte mlékem a dejte vařit, přidejte sůl i vanilku. Přilijte vodu, podle nutnosti vodu přilévejte, občas míchejte. Vařte do změknutí, nebojte se jáhly malinko rozvařit, přimíchejte i sirup. Mezitím na hrubém struhadle nastrouhejte jablka. Dejte do misky, promíchejte se skořicí a hraškou na zahuštění, zalijte citronovou šťávou. Ořechy nasekejte nahrubo. Kokosovým tukem vymažte zapékací misku 25×20 cm. Na dno rozložte polovinu jáhlové kaše. Pak rovnoměrně rozprostřete jablka, ořechy i švestky. Nahoru opět rozetřete jáhlovou kaši. Dejte péct do rozehřáté trouby na 180 stupňů, pečte 30-35 minut. Porci na talíři můžete přelít datlovým sirupem.
Dobrou chuť!