Klasika české kuchyně, kterou musí milovat snad úplně každý. A nehledejte v tom žádnou vědu, protože připravit svíčkovou není vůbec složité.
Počet porcí: cca 4 osoby
Co budete potřebovat?
- 1 kg hovězího na svíčkovou
- 60 g slaniny
- 2 cibule
- 2-3 mrkve
- 2 petržele
- čtvrt celeru
- 3 bobkové listy
- 6 kuliček nového koření
- dvě kolečka citronu
- lžíci třtinového cukru
- 1 kelímek smetany ke šlehání 31%
- sůl, pepř
- 1 velkou lžíci hořčice
- hovězí vývar (případně vodu)
- slunečnicový olej
Jak na to?
Den předem si připravte maso. Slaninu nakrájejte na špalíčky, otáčením nože v mase vytvořte otvory a do nich vsuňte slaninu. Maso tak prošpikujete a slanina mu dodá skvělou chuť. Celý kus masa, osolte, opepřete a potřete hořčicí. Dejte do lednice. Na druhý den maso vytáhněte z lednice asi 1 hodinu před tepelnou úpravou, aby mělo pokojovou teplotu. Ve velkém hrnci na třech lžících oleje osmahněte cibuli a nakrájené kousky zeleniny. Opečte ji, aby zhnědla. Zeleninu vyjměte a vložte maso, opečte ze všech stran, aby se zatáhlo. Vložte zpět zeleninu, přidejte koření, citron. Zalijte vývarem, aby sahal do půlky masa. Vařte asi dvě hodiny, maso průběžně obracejte. Dle potřeby podlévejte. Až bude maso měkké, tak ho vytáhněte a dejte stranou. Koření a citron vyjměte a vyhoďte. Zbytek rozmixujte nebo přepasírujte. Dochuťte cukrem, solí, pepřem a smetanou. Povařte dalších deset minut. Maso nakrájejte na plátky. Podávejte nejlépe s knedlíkem (recept najdete v sekci Něco navíc). Jako bonus můžete na talíř doplnit brusinkový džem, šlehačku i plátek citronu.