Tato polévka je podle mě ideální na podzim a zimu. Zahřeje a taky krásně zasytí. Cibulačka údajně dřív patřila mezi jídla „chudých“, ale věřte tomu, že už je to minulost.
Počet porcí: 4 osoby
Co budete potřebovat?
- 700 g žluté cibule
- 70 g másla, plus další máslo na opečení chleba
- 100 ml bílého vína
- 1 litr vývaru (hovězí, kuřecí)
- 1 lžíci hladké mouky na zahuštění, případně 1 větší bramboru
- 1 lžíci hnědého cukru
- 2 bobkové listy
- 4 snítky tymiánu
- větší snítku rozmarýnu
- sůl, čerstvě umletý pepř
- toast nebo bílou bagetu
- několik lžic strouhaného sýra (gouda, ementál)
Jak na to?
V hrnci rozpusťte máslo, přidejte nakrájenou cibuli na menší kousky nebo půlměsíčky. Osolte a restujte ji dlouho, až změkne a zezlátne. Přidejte snítky tymiánu a rozmarýnu, aby se uvolnila chuť a vůně čerstvých bylinek. Zasypejte cukrem a zvolna nechte cukr zkaramelizovat. Do hrnce dejte bobkové listy a zalijte bílým vínem, aby se odpařil alkohol. Najemno nastrouhejte bramboru a přidejte do hrnce. (Jinak místo brambor můžete použít lžíci mouky.) Přilijte vývar a pozvolna vařte, cca 20 minut. Dochuťte solí a pepřem. Plátek toastového chleba nebo bagety opečte na másle na pánvi po obou stranách. Rozehřejte troubu na 160 stupňů. Na plátek chleba dejte lžíci strouhaného sýra a nechte rozpustit. Polévku nalijte do talíře, položte plátek toastu s rozpuštěným sýrem, případně dva plátky bagety.
TIP! Polévku můžete nalít do misky, přidat opečený chléb a nastrouhaný sýr a vložit do trouby, aby se sýr rozpustil. A pro ty, kteří nemají rádi rozmáčené pečivo? Jednoduše ho dejte stranou a sýr nastrouhejte rovnou do horké polévky.
Dobrou chuť!