Rajskou omáčku jsem milovala už jako malá, stejně tak i plněné papriky. A jako dospělá jsem zjistila, že na přípravě není vůbec nic složitého. Zkuste je taky!
Počet porcí: 10 paprik
Co budete potřebovat?
Na papriky:
- 10 bílých větších paprik
- 500 g mletého vepřového masa
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- 2 vejce
- 4 lžíce uvařené rýže nebo jeden rohlík či houska zakápnutá mlékem
- 2 lžíce uvařené červené čočky –nemusí být
- sůl, pepř
- 1 lžíci sušené majoránky
- 1 lžičku provensálského koření
Na omáčku (na 4 papriky):
- 1 větší cibuli
- 3 lžíce oleje
- 3 lžíce protlaku
- 1 plechovku krájených rajčat
- 1-2 lžičky cukru
- 2 bobkové listy
- 6 kuliček nového koření
- 6 kuliček celého pepře
- sůl, pepř
- mouku na zahuštění, cca 1 lžíci
- 300 ml zeleninového vývaru (i víc na zředění)
- (můžete přidat svitek skořice)
Jak na to?
U paprik odstraňte část, kde je stopka, vyškrábněte semínka, dejte stranou. V míse smíchejte maso, přidejte jemně nasekanou cibuli a česnek, rýži nebo housku zakápnutou mlékem, koření, čočku, řádně osolte, promíchejte s vejci. Směsí naplňte papriky. Můžete je rovnou použít, část dejte třeba do mrazáku. Cibuli na omáčku nakrájejte najemno, osmahněte na oleji, nechte změknout. Přidejte plněné papriky, trochu opečte. Vyjměte je a vložte protlak, rajčata, koření, cukr, sůl, promíchejte a dejte zpět papriky. Zalijte vývarem a duste asi 20 minut. Dle potřeby ještě přidejte vývar. Papriky vytáhněte, stejně tak i koření, zbytek omáčky rozmixujte, mouku rozmíchejte v trošce vody nebo vývaru, vlijte na zahuštění a chvilku vařte. Dochuťte případně ještě cukrem, solí. Vraťte zpět papriky. Podávejte třeba s hrnkovým knedlíkem (viz. Něco navíc).