Podzim a zimu bez perníku si neumím ani představit. Tato dobrota je díky dýni velmi vláčná a kurkuma v tvarohu jídlo rozzáří. Navíc údajně posílí i naši imunitu. Nebojte se koření přidávat i do moučníků!
Co budete potřebovat?
Na těsto:
- 100g polohrubé mouky
- 100 g hladké mouky
- 100 g dýňového pyré (viz. Něco navíc)
- 120 g třtinového cukru
- 2 lžíce medu
- 2 vejce
- 2 lžíce kvalitního kakaa
- 1 lžíci perníkového koření
- 2 zarovnané lžičky prášku do pečiva
- špetku vanilkové dřeně
- 90 ml slunečnicového oleje
- 3 lžíce mléka
Na tvarohovou mozaiku:
- 1 vaničku plnotučného tvarohu
- 4 lžíce agávového sirupu (můžete dát i cukr nebo sladit medem dle chuti)
- půl lžičky kurkumy
Jak na to?
V míse smíchejte vejce, cukr, med, pyré, perníkové koření a vanilku, olej. Postupně přimíchejte obě mouky, přes sítko vsypte kakao a prášek do pečiva. Aby bylo těsto jemnější, tak vmíchejte mléko. V misce připravte vše na tvarohovou mozaiku. Plech (cca 30×30) vyložte pečícím papírem, vymažte máslem, vysypte polohrubou moukou, vlijte těsto. Povrch uhlaďte, po lžících rovnoměrně přidávejte tvarohovou směs. Nožem projeďte nahoru a dolů a z jedné strany do druhé. Dejte péct do rozehřáté trouby na 180 stupňů na zhruba 30 minut. Každá trouba peče trochu jinak. Kontrolujte zapíchnutím špejle do těsta. Až se těsto na špejli nebude lepit, máte hotovo.
Sladké chutnání!
Ať vám chutná!