Venku je čím dál větší zima a já jsem jak medvěd, který si dělá zásoby na zimu. Smetany se tedy rozhodně nebojím. A brambory skvěle rozvoní tymián a česnek jim dodá chuť. Počet porcí: 4 osoby (i více)
Co budete potřebovat?
- 600 g brambor
- 3-4 stroužky česneku (podle síly)
- 2 kelímky smetany ke šlehání, 31%
- 10 snítek tymiánu
- 100 g cheddaru
- sůl, pepř
- olivový olej
Jak na to?
Brambory oloupejte, opláchněte, osušte a nakrájejte na tenké plátky, cca 3 mm. Na olivovém oleji opečte plátky brambor, přidejte najemno nasekané stroužky česneku, jeden si nechte stranou. Brambory osolte a zalijte smetanou, přidejte lístky tymiánu, duste pár minut -do zhoustnutí. Opepřete, promíchejte s polovinou nastrouhaného sýra, odstavte. Zapékací misku o velikosti 20×25 vytřete rozmačkaným stroužkem česneku. Do toho vlijte brambory, uhlaďte povrch, zasypejte zbytkem cheddaru. Pečte při 200 stupních asi 25 minut, aby brambory změkly a povrch zezlátnul. Měkkost brambor kontrolujte zapíchnutím vidličky. Smetanové brambory chutnají skvěle se salátkem z rukoly a rajčat.