Dýně je skvělý druh zeleniny, dá se zpracovat do slaných i sladkých jídel. Tenhle moučník jsem pekla už několikrát, protože je úžasně šťavnatý, voňavý a plný chuti. Inspiraci jsem čerpala z Apetitu.
Co budete potřebovat?
Na korpus:
- balení kulatých máslových sušenek
- 100 g másla
- 1 lžíci třtinového cukru
Na náplň:
- 3 vejce
- 1 hrnek dýňového pyré (viz. Něco navíc) –hrnek 300 ml
- 400 g čerstvého krémového sýra (př. Philadelphia, Gervais, Lučina)
- 200 g třtinového cukru
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 lžičku perníkového koření
- špetku soli
- 100 g čokolády
Jak na to?
Sušenky rozdrťte, přidejte k nim změklé máslo a cukr a promíchejte. Vtlačte na dno formy (cca 20×25 cm) vyložené pečícím papírem. Pečte při 180 stupních 10-15 minut. Po upečení nechte vychladnout. V míse smíchejte vejce s cukrem, přimíchejte čerstvý sýr, dýňové pyré, sůl, koření, mouku. Rozpusťte čokoládu na vodní lázni. Odeberte hrnek dýňové směsi a postupně promíchejte s čokoládou. Na sušenkový základ vlijte dýňovou směs a do ní po lžících přidávejte čokoládovou směs. Povrch uhlaďte. Pečte při 180 stupních 50-60 minut. Nechte vychladnout, pak vytáhněte z formy a rozkrájejte.