Dýně je typická podzimní ingredience, která se dá zpracovat do řady receptů. Základem všeho je samotná příprava dýně, která není nijak složitá a zvládne ji každý.
Co budete potřebovat?
- dýni Hokaido
- slunečnicový nebo řepkový olej
- trochu soli
Jak na to?
Dýni pořádně omyjte, ale neloupejte. Rozdělte na poloviny a lžící vydlabejte střed se semínky. Rozdělte na čtvrtiny. Rovnoměrně potřete neutrálním slunečnicovým nebo řepkovým olejem, jemně osolte. Pokud budete připravovat jen slaná jídla, můžete použít olivový a navíc na každý kousek dýně můžete položit plátek česneku. Dýni naskládejte na pečící papír. Pečte při 180 stupních do změknutí, asi hodinu. Po vychladnutí ji rozmixujte, slupka dodá jídlu krásnou barvu. Pokud se chcete zbavit přebytečné vody, tak můžete pyré dát do cedníku, pod ten umístit hrnec a nechat přes noc vykapat v lednici. Pyré rovnou použijte nebo dejte do uzavřené nádoby. Případně uschovejte v mrazáku.