Dýňová polévka určitě patří mezi oblíbená podzimní jídla. Šéfkuchař Marek Fichtner mě ji naučil vařit s kokosovým mlékem, chilli a koriandrem. Tato kombinace je prostě božská! A pochutnají si i vegani. Počet porcí: 4 i více osob
Co budete potřebovat?
- cca kilovou dýni Hokaido
- 1 velkou cibuli
- 3 stroužky česneku
- 1 malou chilli papričku
- 1 l zeleninového vývaru
- 300 ml kokosového mléka
- hrst čerstvého koriandru
- sůl, olivový olej
- dýňová semínka
Jak na to?
Dýni omyjte, odkrojte konce, rozřízněte na poloviny a vydlabejte střed a semínka. Rozkrájejte na menší kusy. Pokapejte olivovým olejem a dejte na plech péct na hodinu do trouby na 180 stupňů. Pečte do změknutí. Na třech lžících olivového oleje nechte zezlátnout nakrájenou cibuli. Po chvilce přidejte česnek, z papričky odstraňte semínka a nasekejte ji najemno a přidejte do hrnce. Vmíchejte změklou dýni. Zalijte vývarem a vařte 1o minut. Vlijte kokosové mléko (lžíci si nechte stranou), rozmixujte na hladký krém. Pokud bude polévka moc hustá, přidejte horkou vodu. Dochuťte solí, koriandrem a opět rozmixujte. Povařte 5 minut. Na pánvičce na lžíci olivového oleje opečte dýňová semínka. Do talíře dejte porci polévky, dozdobte kokosovým mlékem, kapkami oleje a semínky.
Dobrou chuť!