Máte velkou úrodu cuket a nevíte, co s nimi? Připravte si pečené placky vonící česnekem a majoránkou. Můžou být i skvělou a zdravější variantou smažených bramboráků. Počet porcí: 10 placek
Co budete potřebovat?
- 800 g cukety
- 1 hrnek jemně mletých ovesných vloček (hrnek 200 ml)
- 2 vejce
- 2-4 stroužky česneku (dle síly, ať placky voní)
- sůl, pepř
- 1 lžíci sušené majoránky
- 1/2 hrnku strouhaného parmezánu
- špetku chilli
- sádlo nebo máslo
Jak na to?
Omytou a neoloupanou cuketu nastrouhejte najemno. Vymačkejte přebytečnou tekutinu. Osolte a nechte odpočinout deset minut. Mezitím dejte do misky vločky a mírně je rozmixujte. Smíchejte s vejci, prolisovaným česnekem, majoránkou a dalšími ingrediencemi. Z cukety opět pořádně vymačkejte šťávu. Cuketu přidejte do misky, promíchejte, dochuťte solí, pepřem a chilli. Vytvořte placky a skládejte je na plech vyložený pečícím papírem a potřený sádlem nebo máslem. Pečte do zezlátnutí při 190 stupních asi 25 minut.
TIP! K plackám si připravte ricottový dip (stačí promíchat ricottu se solí) a rajčatový salát.