S touto sladkou dobrotou jsem se poprvé setkala už dávno. Ale opět mi ji připomněla odbornice na zdravou výživu Kristýna Ostratická. Doma jsem pak zkusila recept malinko upravit a použila jsem ovoce, které jsem našla v lednici. Výsledek neměl tak velkou drobenkovou čepici, protože většinu spolkla ovocná složka (proto „skoro“ crumble). Ale chuťově byl skvělý.
Počet porcí: 4-5 misek
Co budete potřebovat?
Na ovocnou směs:
- 3 hrsti malin (asi 1 hrnek 250 ml)
- 3 hrsti borůvek
- 1 větší jablko
- 1 lžíci kokosového tuku
- 1-2 lžíce třtinového cukru
- špetku vanilky
Na drobenku:
- 1 necelý hrnek jemně mletých ovesných vloček (hrnek o objemu cca 250 ml)
- půl hrnku jemného třtinového cukru
- 2 plné lžíce strouhaného kokosu
- půl hrnku ztuhlého kokosového tuku
- špetku soli
Jak na to?
Do hrnce dejte lžíci kokosového tuku, přidejte ovoce a na malé kostky nakrájené jablko a zasypejte třtinovým cukrem podle vlastní chuti a kyselosti ovoce. Chvilku poduste. (Pokud budete mít mražené ovoce, tak vám pustí víc vody. Proto přidejte do ovocné směsi ještě lžíci kukuřičného škrobu.) Ovoce dejte do zapékacích mističek, naplňte je zhruba do 2/3. Z ovesných vloček, cukru, kokosu, soli a tuku připravte drobenku. Rozmístěte na ovocnou směs. Dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů asi 30-35 minut. Crumble chutná nejlíp ještě horký.