Podzim je za dveřmi a je třeba zpracovávat sezónní ovoce. Na jahelník můžete použít ale i kompotované. Tahle zdravá pochoutka vás svou chutí určitě nezklame.
Co budete potřebovat?
Na jáhelnou kaši:
- 200 g jáhel
- 750 ml plnotučného mléka
- špetku soli
- 2 lžíce krupicového nebo třtinového cukru
- špetku vanilkového prášku nebo dřeně
- lžíci másla
Do zapékací misky:
- 2 velká žlutá jablka
- 1 lžíci citronové šťávy
- 2 lžíce krupicového nebo třtinového cukru
- 1 lžičku skořice
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- 4 lžíce povidel
- asi 12 celých švestek kompotovaných nebo čerstvých
- máslo na vymazání pekáče
Jak na to?
Nejdříve uvařte kaši. Jáhly spařte v horké vodě. Slijte a dejte do hrnce. Zalijte mlékem, přidejte další ingredience na kaši a vařte do zhoustnutí, asi 20 minut. Jablka oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Zakápněte citronovou šťávou. Zasypejte cukrem, skořicí a škrobem. Zapékací misku s vyšším okrajem (cca 22×24) vymažte máslem. Na dno rozprostřete polovinu kaše, na to rovnoměrně naneste povidla, pak jablečnou směs a poloviny švestek řeznou plochou nahoru. Na závěr rozetřete druhou polovinu kaše. Pečte při 180 stupních 40 minut. Pak přepněte na gril na dalších asi 8-10 minut, aby vám povrch krásně zezlátnul.