Je tady doba zavařování. Pokud se vám na zahradě urodilo hodně švestek, uchovejte si je ve sladkém nálevu na zimu. Až bude dobrého ovoce nedostatek, tak je budete mít po ruce na přípravu nejrůznějších sladkých dobrot.
Co budete potřebovat? (záleží na počtu sklenic, nic jsem nevážila)
- švestky
- nálev: poměr -300 g cukru krupice na 1 l vody
Jak na to?
Švestky omyjte a osušte. Nechte je celé nebo vypeckujte. (Já jsem vypeckovala. Se zavařeným ovocem se pak líp pracuje.) Svařte vodu s cukrem a vytvořte nálev. Nechte vychladnout. Připravte si zavařovací sklenice, víčka a zavařovací hrnec. Švestky skládejte do sklenic řeznou plochou dolů. (Na dno dávám jednu pecku-na vůni.) Ovoce naskládejte až nahoru, zalijte sladkým nálevem a zavíčkujte. Zavařujte při 80 stupních asi 30 minut. Až sklenice vychladnou, tak si je označte rokem zavaření. Uschovejte na „horší časy“.
Ať se vydaří!