Tyčinky jsem připravovala s maminkou. K večernímu posezení nám chybělo něco dobrého a slaného, tak jsme se pustily do pečení. A výsledek stál za to. Věřím, že i vám tyčinky rozvoní byt, zachutnají a budete je péct pravidelně.
Počet porcí: cca 16 dlouhých tyčinek
Co budete potřebovat?
- 500 g hladké mouky plus další do kvásku a na podsypání
- 1 kostku droždí
- 2 větší špetky cukru
- 9 velkých lžic olivového oleje
- 1 plnou lžičku sušeného provensálského koření
- 1 velkou lžíci nasekaného čerstvého rozmarýnu
- 100 ml mléka (na kvásek)
- 250 ml vlažné vody
- 1 velkou lžičku soli
- 1 vejce (na potření)
- sezam (na posypání tyčinek)
Jak na to?
Do mísy dejte mouku a sůl, promíchejte. Do menší misky vlijte teplé mléko, vsypte cukr a rozdrobte kvasnice. Přidejte velkou lžíci mouky a promíchejte. Přikryjte a nechte vzejít kvásek. Pak vlijte do těsta a přidejte další suroviny, kromě vejce a sezamu. Zpracujte v těsto. Mělo by být pevné a mírně lepivé. Zpracovávejte vařečkou, tekutiny dávejte postupně. Těsto nechte kynout asi 30 minut, záleží na teplotě v místnosti. Až se vám dvojnásobně zvětší objem, tak dejte na vál podsypaný hladkou moukou. Rozdělte na poloviny. Každou polovinu rozkrájejte na osm dílů, z těch válejte dlouhé tyčinky, dle potřeby vál podsypejte. Tyčinky dejte na plech vyložený pečícím papírem. Potřete rozkvedlaným vajíčkem a posypejte sezamem. Můžete posypat i mákem nebo lněným semínkem. Nechte odpočívat asi 10 minut. Pak dejte do trouby rozehřáté na 190 stupňů a pečte cca 30 minut. Každá trouba peče jinak, tak si tyčinky hlídejte. Měly by krásně zezlátnout. Druhou polovinu těsta zpracujte o něco později, asi deset minut před upečením první várky. Skvělé jsou s dipem a vínem.