Tento typ bábovky je jakousi klasikou. U nás doma si na ní pochutnává hlavně můj přítel. A občas není na škodu někomu udělat radost kouskem sladké dobroty.
Co budete potřebovat?
- 200 g polohrubé mouky
- 160 g krupicového cukru
- 4 vejce – bílky a žloutky zvlášť
- 200 g smetany ke šlehání (31%)
- 1 lžíci másla
- 1 balení vanilinového cukru
- špetku vanilkového prášku nebo dřeně z lusku
- 1 lžičku citronové kůry z bio citronu
- ½ balení kypřícího prášku
- špetku soli
- máslo na vymazání formy a krupici na vysypání
Jak na to?
Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Z bílků a soli ušlehejte sníh. Žloutky utřete s máslem, cukrem, vanilkou, vymíchejte do lehké pěny. Vmíchejte kůru z citronu a vlijte smetanu ke šlehání, promíchejte. Přes síto vsypte mouku s kypřícím práškem. Opět promíchejte a na závěr postupně a zlehka vmíchejte bílkový sníh. Formu na bábovku řádně vymažte máslem a vysypejte krupicí. Vlijte těsto a vložte do předehřáté trouby na 160 stupňů, pečte asi 50 minut. Kontrolujte zapíchnutím špejle do těsta. Až vyjde suchá, máte hotovo.
Sladké chutnání!