Dostala jsem chuť na borůvkový koláč, tak jsem si na trhu koupila malé fialové bobulky. Na internetu i v knížkách jsem hledala ten správný recept, až se na mě usmál v knížce Apetitu. Upravila jsem si ho podle sebe a vznikla úžasná sladká dobrota.
Co budete potřebovat?
Na těsto:
- 180 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 70 g studeného másla
- 3 žloutky
- kůru ze ¾ bio citronu
- špetku soli
- špetku mletého zázvoru
- ½ lžičky mleté skořice
- špetku mletého hřebíčku
- špetku mletého badyánu
Na vrchní vrstvu náplně:
- 270 g čerstvých borůvek
- 2 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce citronové šťávy
Na spodní vrstvu náplně:
- 60 g mletých mandlí
- 2 lžíce hladké mouky
- 20 g třtinového cukru
- 40 g rozpuštěného másla
- větší špetku citronové kůry
- špetku vanilkového prášku
Jak na to?
Na těsto smíchejte prosátou mouku s cukrem, solí, přidejte koření a nastrouhanou kůru, 3 žloutky. Lehce promíchejte. Rukama pak zapracujte studené máslo, až vám vznikne pevné těsto. Uložte ho do chladničky na 30 minut. Připravte si náplně. Omyté borůvky osušte, rovnoměrně zakápněte citronovou šťávou a zasypejte cukrem. V druhé misce smíchejte mleté mandle, mouku, cukr, máslo, citronovou kůru a vanilkový prášek. Formu s odnímatelným dnem o průměru 25 cm vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou nebo krupicí. Těsto natlačte do formy, okraje vytáhněte do stran a zarovnejte. Případně rozválejte do kruhu. Dno propíchejte vidličkou a rozetřete spodní mandlovou vrstvu. Na ni naskládejte borůvky s cukrem. Dejte péct do trouby při 180 stupních na cca 35 minut do zezlátnutí okrajů.