Pro všechny bezlepkáře mám tip na voňavou sladkou dobrotu. Díky použití kukuřičné kaše si na ní můžou pochutnat i ti, kteří nesnesou lepek. Citronem prosycený koláč je lehký a šťavnatý.
Co budete potřebovat?
Na těsto:
- 250 g připravené kukuřičné kaše (ze zhruba 100 g polenty)
- 150 g třtinového cukru
- 150 g mletých mandlí
- 150 g másla
- 2 vejce
- 2 bio citrony – kůru z obou citronů a šťávu z jednoho citronu
- ½ lžičky prášku do pečiva
Na citronový sirup:
- 1 velkou lžíci jemného cukru
- 3 lžíce citronové šťávy
- kůru z poloviny bio citronu
Jak na to?
Celá vejce dejte do mísy a vyšlehejte s cukrem, přidejte změklé máslo a opět pořádně vyšlehejte. Vlijte citronovou šťávu, přidejte kůru, smíchejte spolu s kukuřičnou kaší, pořádně promíchejte, ať odstraníte hrudky. Může vám pomoct i šťouchadlo na brambory, polenta rychle tuhne. Smíchejte s mandlemi a práškem do pečiva. Formu na dort s odnímatelným dnem o průměru cca 20 cm vyložte pečícím papírem. Vlijte těsto a pečte při 180 stupních víc jak hodinu. Kontrolujte zapíchnutím špejle do těsta. Až se těsto nebude lepit, máte hotovo. Koláč nechte mírně vychladnout a pak si připravte sirup. Do rendlíku dejte citronovou šťávu, smíchejte se lžící cukru a kůrou. Vařte pár minut, až vznikne sirup. Koláč na několika místech po povrchu propíchejte špejlí a po lžících na něj nalijte sirup. Můžete hned servírovat.