Tapenáda (tapenade) pochází z Francie, ale setkáte se s ní i v jiných evropských státech, hlavně na jihu. Je skvělá na opečené bagetě, s kozím sýrem, můžete ji přidat i k masu. Variant je víc. Ale nikdy nezapomeňte na vychlazené bílé víno.
Co budete potřebovat?
- 130 g černých vypeckovaných oliv
- 5 lžic olivového oleje
- 1 lžíci citronové šťávy
- 5 sardelek/ančoviček
- 1 lžíci malých kapar
- 1-2 stroužky česneku
- 6 snítek tymiánu
- 6 listů bazalky
- pepř, sůl (dle chuti, sardelky jsou slané)
Jak na to?
Ve vyšší nádobě rozmixujte všechny ingredience na hladkou pomazánku. Dle chuti dosolte a opepřete. Tapenádu můžete dát do sleničky a zalít olivovým olejem. Uchovávejte v lednici.
Dobrou chuť!