Gazpacho je studená polévka, která pochází ze Španělska. V teplých dnech ochladí a zároveň dobře zasytí. Mezi základní suroviny patří rajčata, papriky a kvalitní olivový olej. Počet porcí: 2-3 osoby
Co budete potřebovat?
- 3-4 velká rajčata (500 g)
- 1 velkou salátovou okurku
- 1 zelenou papriku
- 1/2 červené papriky
- 1 šalotku
- 1-2 stroužky česneku
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 3 lžíce olivového oleje
- 60 ml bílého vína
- lžíci citronové šťávy
- lžičku třtinového cukru
- špetku mletého chilli
- dva plátky bílé bagety
- sůl, pepř
- bazalkové listy
Jak na to?
Nejdříve rajčata rychle spařte. Křížem nařízněte, vložte do horké vody, až se slupka začne oddělovat, rajčata zchlaďte a oloupejte. Zbavte semínek a dejte do mixéru. Přidejte oloupanou salátovou okurku (část si nakrájejte na kostičky a nechte na dozdobení), přidejte papriky zbavené semínek (opět část nechte na dozdobení). Zeleninu rozmixujte spolu s dalšími surovinami, kromě bagety a bazalky. Bagetu dejte na závěr na zahuštění, ale nemusí být. Polévku dochuťte, vlijte do sklenic, dozdobte listy bazalky, nakrájenou zeleninou a opečenými krutony z bagety. Dejte vychladit do lednice.
Dobrou chuť!