Svátek matek je dobré oslavit něčím sladkým. Proto jsem připravila mrkvový dort s pomerančovým krémem. S dortem může být jakýkoli den sváteční.
Co budete potřebovat?
- 250 g celozrnné mouky
- 400 g jemně nastrouhané mrkve
- 4 vejce
- 130 g rozpuštěného másla
- 100 ml slunečnicového oleje
- 300 g třtinového cukru
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 1 lžičku jedlé sody
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžičky skořice
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- špetku vanilkové dřeně nebo mleté vanilky
- špetku soli
- máslo na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy
Pomerančový krém:
- 250 g ricotty nebo mascarpone
- 1 kelímek tučné zakysané smetany
- 2 lžíce moučkového cukru-případně dle chuti
- špetku mleté vanilky
- lžíci čerstvě nastrouhané pomerančové kůry z bio pomeranče
Jak na to?
V míse rozšlehejte vejce s cukrem, máslem a olejem, přidejte extrakt, vsypte mouku i obě kypřidla, skořici, vanilku, sůl. Na závěr vmíchejte mrkev a ořechy. Vlijte do vymazané a vysypané dortové formy 24 cm, pečte při 175 stupních cca hodinu. Kontrolujte zapíchnutím špejle do těsta. Až na ní neulpí těsto, máte hotovo. Na krém smíchejte ricottu nebo mascarpone, zakysanou smetanu, vanilku, cukr a polovinu pomerančové kůry. Dort nechte vychladnout a pak rozkrojte, naplňte polovinou krému. Druhou rozetřete nahoru, posypejte zbylou částí kůry. Dejte vychladit do lednice.
Tip! Dort můžete podávat i bez krému, díky mrkvi není suchý.