Celer patří mezi moji oblíbenou kořenovou zeleninu. Můžu ho jíst na všechny způsoby. Líbí se mi na něm aromatická chuť a řada možností, jak se dá využít. Skvělý je do vývaru, pečený na másle na plátky, smažený v klasickém trojobalu…V podání polévky je jednoduchý na přípravu, víno mu dodá šmrnc a řeřicha jemně štiplavou chuť.
Počet porcí: 4 osoby
Co budete potřebovat?
- 1 středně velký celer
- 2 šalotky
- 150 ml bílého vína
- 2 bobkové listy
- cca 1,5 l zeleninového vývaru
- 100 ml smetany
- 1 lžíci zakysané smetany
- sůl, pepř, olivový olej, máslo
- řeřichu
- zakysanou smetanu (na talíř)
Jak na to?
Na másle a olivovém oleji osmahněte nakrájenou šalotku, přidejte na kostičky nakrájený celer a restujte, osolte. Až se opeče i celer, tak nalejte bílé víno, aby se vypařil alkohol. Zalijte vývarem, přidejte bobkové listy a vařte na mírném ohni asi 30 minut. Pak bobkové listy vytáhněte a uvařenou zeleninu rozmixujte tyčovým mixérem a vraťte zpět na sporák, přilijte smetanu a zakysanou smetanu. Dochuťte solí a pepřem. Na talíři pak dozdobte řeřichou a kopečkem zakysané smetany a čerstvě namletým pepřem.