Co připravit z mletého masa? Skvělé jsou karbanátky, které voní po bylinkách. Použít můžete rozmarýn, tymián, šalvěj, petržel i pažitku. Kombinaci si zvolte podle sebe.
Počet porcí: 13 karbanátků
Co budete potřebovat?
- 500 g hovězího zadního
- 2 vejce
- 2 stroužky česneku
- 1 jarní cibulku
- velkou snítku rozmarýnu
- 8 snítek tymiánu
- hrst petržele
- 2-3 lžíce strouhanky
- špetku chilli
- sůl, pepř
- máslo, olej
Jak na to?
Hovězí maso namelte a dejte do mísy. Rozmarýn a tymián oberte a nasekejte najemno (bez stonku), stejně tak i listy petrželové natě, najemno nakrájejte i jarní cibulku (jen bílou pevnou část), česnek rozmačkejte. Do mísy vyklepněte dvě vejce, vsypte bylinky, osolte, opepřete, dle chuti přidejte chilli a podle hustoty strouhanku. Maso by nemělo být suché, ale hezky držet pohromadě. Nechte odpočinout 15 minut. Vytvořte karbanátky asi 1 cm tlusté a opékejte na pánvi s máslem a olejem, z každé strany 2-3 minuty. Přikryjte alobalem a dejte ještě do trouby rozpálené na 200 stupňů na 10 minut. Podávejte s bramborovou kaší, opečenými brambory. Skvěle se hodí i majonéza, já jsem ji dochutila nasekanými kapary, citronovou šťávou, solí a pepřem. Jako příloha báječně chutná i červená řepa.
Dobrou chuť!