Na Zelený čtvrtek je třeba jíst hodně „zeleného“, kopřiv, hrášku, salátu, špenátu. Připravit špenátovou přílohu není složité. Někdy ji dělám s klasickým česnekem, ale medvědí je mnohem jemnější a navíc typicky jarní. Tak si ho užívejme, dokud roste.
Počet porcí: 2 osoby
Co budete potřebovat?
- 300 g čerstvého špenátu
- svazek medvědího česneku -cca 15 listů
- 1 menší šalotku
- kousek másla
- olivový olej, sůl, pepř
- špetku strouhaného muškátového oříšku
- (vejce, brambory, hrášek, jarní cibulku)
Jak na to?
Špenátové listy opláchněte a osušte. Tuhé stonky odkrojte, listy nasekejte na menší kousky (neplatí u baby špenátu). Na másle a olivovém oleji orestujte najemno nakrájenou šalotku. Přidejte nasekaný medvědí česnek a promíchejte, pak přidejte listy špenátu. Nechte zavadnout, ale neduste moc dlouho, ať si špenát zachová šťavnatost. Osolte, opepřete, dochuťte muškátovým oříškem.
Podávejte s bramborem ve slupce. Stačí zakápnout olivovým olejem, posypat jarní cibulkou. Přidejte vajíčko.