Na Škaredou středu se údajně podává jídlo, které se nepovede. Dělají se různé placky, bramboráky a taky trhanec. A s čím si ho připravit? Klasika je s jablky. Já jsem zvolila sladké a šťavnaté italské pomeranče od kamarádky.
Počet porcí: 4 osoby
Co budete potřebovat?
Na trhanec:
- 200 g hladké mouky
- 5 vajec
- 100 ml smetany
- 250 ml mléka
- 4 lžíce pískového cukru
- 2 lžíce másla
- hrst rozinek
- rum
- špetku vanilky, sůl
- moučkový cukr
- hrst mandlových lupínků
Na kořeněné pomeranče:
- malý kousek másla
- 4 pomeranče
- lžíci pomerančové kůry
- 200 ml bílého vína
- 2 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce rumu
- 4 hvězdičky badyánu
Jak na to?
Rozinky zalijte rumem a nechte odpočívat. Žloutky vyšlehejte s cukrem, přidejte smetanu a mléko, špetku vanilky, 2 lžíce rumu, bílky ušlehejte se špetkou soli v tuhý sníh a dejte stranou. Do žloutkové směsi přimíchejte mouku, nakonec vmíchejte bílky. Nechte odpočívat cca 20 minut. Mezitím si připravte horké pomeranče. Do rendlíku na kousek másla položte nakrájené pomeranče, bez kůry. Promíchejte, zasypejte cukrem, přidejte nastrouhanou kůru z pomeranče, badyán, zalijte bílým vínem a rumem. Vařte pozvolna do zhoustnutí. Na pánvi s vyšším okrajem opečte na přepuštěném másle polovinu těsta. Na těsto rozložte polovinu rumových rozinek. Až se vám z jedné strany zpevní, otočte na druhou stranu a nechte zezlátnout. To stejné udělejte i s druhou polovinou. Ještě horké placky roztrhejte dvěma vidličkami. Promíchejte s pomeranči. Podávejte pořádně zasypané moučkovým cukrem. Zakápněte rumem a posypejte mandlovými lupínky. Můžete k tomu přidat kopeček šlehačky, zmrzliny nebo vanilkový krém. Nebo si připravit místo pomerančů typický trhanec s jablky. Skvělé jsou i jahody nebo lesní plody, atd.