Pampeliškové období je v plném proudu a vy si můžete ze žlutých květů připravit chutný med/sirup. V podobě, kterou jsem připravovala s maminkou, měl sice tekutější konzistenci, ale rozhodně to není na škodu. (Med/sirup z pampelišek určitě nebude tak zdravý jako včelí, účel sladidla ale plní skvěle.)
Co budete potřebovat?
- cca 400 čerstvých pampeliškových květů
- 2 kg cukru
- 2 bio citrony
- 2 l vody
- hrst listů meduňky
Jak na to?
Natrhejte pampeliškové květy nejlépe ráno či dopoledne, opláchněte v čisté vodě. Dejte do velkého hrnce, přidejte na kolečka nakrájený citron (odstraňte pecky), meduňku, vařte s dvěma litry vody 15 minut. Nechte do druhého dne odležet. Pak sceďte bylinky, květy i citrony a výluh vařte spolu s cukrem do zhoustnutí, 1,5 h. Ještě horký med nalijte do čistých skleniček a pořádně uzavřete.