Tento recept na sladkou nádivku jsem dostala od šéfkuchaře Zdeňka Marcína. Je perfektní variantou klasického velikonočního mazance. Zkuste jednou změnu. Věřím, že vás nadchne.
Co budete potřebovat?
- 1 menší mazanec
- 4 vejce
- 100 g sušených meruněk
- 100 g sušených brusinek
- 100 g loupaných mandlí
- 100 g písk. cukru
- 200 ml smetany
- panák mandlového likéru, případně lžičku mandlového extraktu
- špetku soli
- máslo na vymazání a cukr krystal na vysypání chlebíčkové formy
Jak na to?
Mazanec nakrájejte na malé kostičky. Nejlépe den předem, aby kostičky trochu ztvrdly a vyschly. Oddělte bílky a žloutky. Z bílků a soli vyšlehejte tuhý sníh. Do žloutků zašlehejte cukr, přilijte smetanu, likér nebo extrakt. Mazanec promíchejte s nakrájeným sušeným ovocem a mandlemi. Vlijte žloutky s cukrem a promíchejte. Na závěr postupně zapracujte sníh. Formu vymažte máslem a vysypejte cukrem. (Já kombinuju cukr a hrubou mouku nebo krupici.) Vlijte těsto a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů cca 30 minut. Kontrolujte zapíchnutím špejle, až vyjde čistá, bez drobků, máte hotovo.
Dobrou chuť!