Příprava na Velikonoce u mě doma začala tím, že jsem upekla svou první nádivku. Použila jsem do ní základní suroviny a výsledek stál za to. Není nad starou dobrou klasiku.
Co budete potřebovat?
- 7 rohlíků (včerejších)
- 200 ml mléka
- 2 lžíce sádla, další na vymazání formy
- 6 vajec
- 150 g slaniny (ne plátky)
- velkou hrst petržele (nebo mladých kopřiv)
- 1 stroužek česneku
- 1 lžičku prášku do pečiva
- 1/2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
- sůl, pepř
Jak na to?
Rohlíky nakrájejte na kostičky. Udělejte to nejlépe večer a nechte je vyschnout do druhého dne. Případně je dejte na chvilku do trouby, aby ztvrdly. Rohlíky dejte do mísy a zalijte rovnoměrně mlékem. Žloutky smíchejte se solí, pepřem a muškátovým oříškem, rozmačkaným česnekem, promíchejte s rozpuštěným sádlem. Přidejte na kostičky nakrájenou slaninu a nasekanou petržel. Vše spojte dohromady. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a postupně přidávejte k rohlíkové směsi. Zasypejte kypřícím práškem a opět opatrně promíchejte. Dejte do chlebíčkové formy vymazané sádlem a pro lepší vyklopení vysypané strouhankou. Pečte při 190 stupních cca 30-40 minut dozlatova.
Podávejte třeba se salátem a bílým vínem.
Dobrou chuť!