Bábovku mě naučila skvělá cukrářka Pavlína Berzsiová. Recept není stejný, protože si nepamatuju množství ani všechny suroviny. Ale ty zásadní ingredience jsou zachovány: čokoláda a červená řepa. Je to fantastická kombinace, díky které bude moučník dlouho vláčný.
Co budete potřebovat?
- 250 g celozrnné špaldové hladké mouky
- 1 červenou řepu, cca 200 g
- 220 g třtinového cukru
- 3 vejce
- 100 g čokolády
- 2 lžíce kakaa
- 1 kelímek jogurtu
- 200 g másla
- 1 kypřící prášek
- 1 lžičku vanilkového extraktu
Jak na to?
Syrovou řepu nastrouhejte najemno. V míse smíchejte vejce s cukrem, přidejte rozpuštěné máslo, jogurt, extrakt. Na vodní lázni rozpusťte kvalitní čokoládu (mám oblíbenou Lindt). Nechte chvilku vychladnout. Do tekuté směsi přidejte mouku, kypřící prášek, kakao, čokoládu a řepu a vše pořádně promíchejte. Vlijte do vymazané a vysypané formy. Dejte do předehřáté trouby na 155-160 stupňů a pečte hodinu. Upečenou bábovku zkontrolujte zapíchnutím špejle do těsta. Až vytáhnete špejli čistou, bez drobečků, máte hotovo.