Když připravuju domácí burger, tak nesmí chybět kvalitní housky. Podle mě je to velmi důležitá, možná nejdůležitější, součást oblíbené dobroty. Můžete si je koupit, ale vámi připravený burger si zaslouží víc.
Počet porcí: 10-12 housek
Co budete potřebovat?
- 630 g hladké mouky
- 40 g čerstvého droždí
- 1 a 1/2 lžíce cukru
- 1 lžičku soli
- 40 g rozpuštěného másla
- 200 ml mléka
- 200 ml vlažné vody
- 1 vejce
- semínka na posypání
Jak na to?
Droždí smíchejte nejdřív s cukrem, pak přilijte tekuté ingredience, vlijte do mouky, osolte. Rukama vypracujte pevné a hladké těsto, které nechte kynout v zakryté míse zhruba 1 hodinu. Z těsta vytvořte malé bochánky a ty dejte na plech vyložený pečícím papírem, spodek ještě potřete olivovým olejem. Opět nechte zakryté utěrkou kynout asi 30 minut. Potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte semínky. Pečte při 200 stupních 15 minut.
Ať se vydaří!