Čerstvé rohlíky, chleba, bagety z pekárny prostě miluju. Bez pečiva si svůj život vlastně neumím ani představit. Ale není pečivo jako pečivo. Zkuste si housky upéct doma.
Počet porcí: 12 housek
Co budete potřebovat?
- 400 g hladké mouky
- 400 g celozrnné mouky (můžete dát jen hladkou nebo jen celozrnnou)
- 150 ml vlažné vody
- 300 ml podmáslí
- 1 a ½ lžičky cukru krupice
- 2 lžičky soli
- 1 kostku droždí
- 1 lžíci sádla
- 1 vejce
- semínka na posypání-sezamové, lněné semínko
Jak na to?
Do misky rozdrobte kostku droždí, přidejte cukr, rozmíchejte v tekutou směs. Přilijte vlažnou vodu, podmáslí a sádlo. Do velké mísy dejte mouku se solí, přilijte tekuté ingredience a pořádně propracujte. Těsto nechte kynout pod utěrkou asi hodinu. Po vykynutí z těsta odebírejte kousky do dlaně. Z každého kousku udělejte dlouhý váleček, ten rozdělte na čtyři díly a z těch splétejte housky. Nemám na to žádný fígl, měla jsem každou housku jinou. Potřete je rozšlehaným vajíčkem a posypejte semínky. Pečte při 170 stupních asi 20 minut.
Tip! Housky chutnají nejlíp čerstvé s máslem a marmeládou nebo medem. Doporučuju taky zmrazit a pak si je rozpéct k snídani.