Hovězí maso na víně miluju. Je to syté zimní jídlo, které můžete podávat jako víkendový oběd a pak se třeba vydat na dlouhou procházku a stavit se někde v kavárně na dezert. Příprava rozhodně není složitá, jen je třeba maso pravidelně podlévat.
Počet porcí: 2 osoby
Co budete potřebovat?
- 350 g hovězího zadního
- 2 jablka
- 80 ml portského vína
- 1 červenou cibuli
- 5 snítek tymiánu plus něco na dozdobení
- 2 stroužky česneku
- 2 plné lžičky rajčatového protlaku
- 1 lžičku třtinového cukru
- olej
- sůl, pepř
- vodu nebo vývar
- citronovou šťávu -nemusí být
Jak na to?
Na oleji osmahněte nakrájenou cibuli. Přidejte kousky hovězího masa a nakrájený česnek, orestujte ze všech stran, pak osolte, podlijte portským vínem, promíchejte, nechte víno vyvařit. Oloupejte jablka a nakrájejte na kostičky, přidejte k masu. Do hrnce vložte rajčatový protlak, cukr, lístky tymiánu a podlijte vodou, jen aby se maso nepřipalovalo. Duste, pravidelně podlévejte a promíchávejte. Maso se tímto způsobem bude dusit asi 1,5 hodiny do změknutí. Ke konci dochuťte solí, pepřem, tymiánem a lžičkou citronové šťávy.
Tip! Podávejte třeba se šťouchanými brambory, kuskusem nebo jen opečenou bagetou.