Rychlý chleba z celozrnné mouky si dělám vždy, když nemám doma pečivo. Je bez kynutí a jeho příprava zabere jen pár minut. Chutná skvěle po provensálském koření. Podle mě je nejlepší čerstvý, namáčený do kvalitního olivového oleje.
Co budete potřebovat?
- 300 g celozrnné pšeničné mouky
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 zarovnanou lžičku prášku do pečiva
- 1 lžičku soli
- 2 lžičky provensálského koření
- 2 vejce
- 1 kelímek bílého jogurtu, cca 140 g
- 100 ml smetany
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce sušených rajčat naložených v oleji
- 50 g nastrouhaného parmezánu
Jak na to?
V jedné míse smíchejte všechny sypké ingredience, ve druhé misce tekuté-vejce, jogurt, olej, smetanu. Pak vše spojte dohromady. Na závěr přidejte rajčata mírně okapaná od oleje a polovinu parmezánu. Formu na biskupský chlebíček si vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou, vlijte těsto. Povrch posypejte zbylým parmezánem. Vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů, pečte 30 minut. Zapíchnutím špejle do středu chleba si můžete ověřit, jestli je chleba už hotový. Pokud špejli vytáhnete čistou, můžete troubu vypínat. Chléb nechte mírně vychladnout a vyklopte.
Tip! Do těsta ještě můžete přidat lžičku rajčatového protlaku, dodá výraznější barvu.
Dobrou chuť!