Na čekanku jsem v obchodě narazila náhodou a rozhodla jsem se ji vyzkoušet. Taky hlavně kvůli tomu, že mi v zimě chybí zelenina, a tak se snažím jíst alespoň tu tepelně upravenou, která má vitamíny. A čekanka navíc působí detoxikačně, má vysoký obsah vlákniny a obsahuje řadu minerálů. Zkuste ji taky.
Počet porcí: 2 osoby (podle velikosti čekanky)
Co budete potřebovat?
- 2 čekankové puky
- 1 šalotku
- 1 vejce
- 70 ml smetany
- 70 g parmezánu
- olivový olej
- sůl, pepř
- špetku muškátového oříšku
Jak na to?
Čekanky si omyjte a sloupněte první listy, rozkrojte je na čtvrtiny. Na rozehřátém oleji osmahněte nakrájenou šalotku dozlatova, přidejte k ní čekanku a opečte ze všech stran, jemně osolte. Pak vše naskládejte do zapékací misky. V jiné misce si smíchejte vejce se smetanou, muškátovým oříškem, solí, pepřem, přimíchejte 3/4 nastrouhaného sýra. Vše rovnoměrně nalijte na zeleninu a posypejte zbylým sýrem. Zapékejte při 190 stupních 15-20 minut, až povrch zezlátne. Můžete podávat s bramborem.