Moje oblíbená polévka, která se dá připravit velmi dietně. Ale já osobně miluju verzi s velkou porcí zakysané smetany. Potěší určitě i všechny zaryté odpůrce kořenové zeleniny. Chutná totiž jako svíčková…
Počet porcí: 4 osoby
Co budete potřebovat?
- 4 -5 větších mrkví, cca 450 g
- 1 kousek celeru, 150 g
- 1 větší petržel, 150 g
- 1 větší žlutou cibuli
- kousek čerstvého zázvoru
- 2 lžíce olivového oleje, velkou lžíci másla
- 1 -1,5 l vody nebo zeleninového vývaru
- 1 kelímek zakysané smetany
- sůl, mletý pepř
Jak na to?
Na másle a oleji osmahněte cibuli dozlatova, přidejte nakrájenou zeleninu a chvíli restujte, až zelenina pustí barvu, přimíchejte nastrouhaný zázvor, osolte, přilijte vývar nebo vodu a vařte do změknutí zeleniny. Pak ji rozmixujte, doplňte třemi lžícemi zakysané smetany, dochuťte pepřem a dosolte. Můžete přidat ještě mletý zázvor. Do každého talíře pak vložte lžíci smetany.
Tip! K polévce ráda podávám krutony z chleba nebo na másle opečenou bagetu. Dozdobit můžete petrželkou nebo pažitkou.