Neustále slýchám, že bychom měli zdravěji jíst a do jídelníčku zařadit víc zeleniny. Ale pravdou je, že na klasický salát v zimě moc chuť nemám. Raději vyhledávám teplé saláty, které dají sice o trošku víc práce, ale v chladném období jsou mnohem lepší a pro náš organismus prospěšnější.
Počet porcí: 2 osoby
Co budete potřebovat?
- hrnek zelené čočky
- 1 cibuli
- velkou hrst ředkviček
- velkou hrst růžičkové kapusty
- 1 stonek řapíkatého celeru
- olivový olej
- špetku mletého kmínu
- půl lžičky sušeného tymiánu nebo lístky ze dvou snítek
- sůl, pepř
- salátovou zálivku (najdete ji v rubrice Něco navíc)
- pažitku
- kozí sýr
Jak na to?
Nejdříve si připravte zelenou čočku. V hrnci na olivovém oleji nechte zesklovatět nakrájenou cibuli, přidejte čočku, osolte, posypejte tymiánem a mletým kmínem, zalijte horkou vodou (2-3 hrnky). Vařte do změknutí, cca 20 minut, občas promíchejte. Na pánvičku dejte dvě lžíce oleje, pokrájené kapustičky a řapíkatý celer, opečte, ředkvičky přidejte později a jen na chvilku, aby neztratily barvu. Až se čočka uvaří, slijte zbytek vody a vsypte čočku do misky, přidejte opečenou zeleninu, nakrájenou pažitku, zálivku, případně ještě dochuťte solí a pepřem. Na ještě teplou porci salátu položte plátek kozího sýra.
Tip! Pokud nemáte rádi kozí sýr, nahraďte ho sýrem feta. Salát se báječně hodí i jako příloha k masu.
Ať vám chutná!