Tahle polévka mně vždy dokáže navodit jarní náladu. A je jedno, jestli je venku mínus deset stupňů. Je nádherně zelená, a když do ní přidáte nasekanou mátu, tak dokáže být neuvěřitelně svěží.
Počet porcí: 4 osoby
Co budete potřebovat?
- 1 balíček mraženého hrášku, případně čerstvého (400 g)
- 1 velkou lžíci másla
- 2 stroužky česneku
- 1 větší cibuli
- 2 střední brambory
- 1,5 l horké vody nebo zeleninového vývaru
- hrst čerstvé máty
- půl kelímku zakysané smetany
- sůl, pepř
- chlebové krutony
Jak na to?
Na másle osmahněte nakrájenou cibuli a česnek, přidejte na malé kostičky nakrájené brambory, chvilku orestujte, osolte a zalijte trochou vývaru. Vařte do změknutí brambor, asi deset minut, podle velikosti kousků. Vsypte hrášek, promíchejte a zalijte vývarem, povařte 5-10 minut. Pak vše rozmixujte tyčovým mixérem, vraťte zpět na sporák a vmíchejte dvě lžíce zakysané smetany. Dochuťte namletým pepřem a nasekanými čerstvými lístky máty.
Tip! Hrášková polévka chutná skvěle i se sýrem feta. Milovníci masa si můžou místo máty dát do talíře opečenou slaninu.
Dobrou chuť!