Pstruh je nejlepší čerstvý a grilovaný venku. Připravit si ho ale můžete i doma v troubě. Stačí použít hodně bylinek, másla a citron. Navíc vám příprava nezabere moc času a za pár desítek minut je voňavá pečená lahůdka na stole.
Počet porcí: 2 osoby
Co budete potřebovat?
- vykuchaného pstruha
- 50 g másla
- 1 celý citron
- 2 stroužky česneku
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 1 velký svazek bylinek (šalvěj, tymián, máta, petržel)
- 1 kousek pórku
- 1 klas předvařené kukuřice
- sůl, pepř
Jak postupovat?
Troubu si předehřejte na 210 stupňů. Pstruha omyjte, osušte papírovými utěrkami, do dutiny břišní vetřete rozmačkaný česnek, osolte a opepřete, i z vnější strany. Celer i všechny bylinky, kromě 4 lístků šalvěje, vložte dovnitř. Přidejte 4 kolečka citronu a polovinu másla. Z jedné strany nařízněte kůži pstruha ostrým nožem. Udělejte 4 zářezy, do každého dejte lístek šalvěje. Pstruha přemístěte na pekáč vyložený pečícím papírem, řezy nahoru. Kolem rozmístěte nakrájený pórek a kukuřici. Na pstruha položte zbylé kousky másla a zakápněte zbytkem citronu. Vložte do trouby a pečte cca 30 minut. Hotového pstruha posypejte nakrájenou petrželovou natí, podávejte s brambory, kaší, grilovanou zeleninou nebo jen pečivem.