Nemáte rádi dršťky? Příjemnou alternativou může být tahle polévka z hlívy, která je navíc zdravá. Podporuje imunitní systém a údajně je elixírem věčného mládí. A ještě k tomu v zimě krásně zahřeje.
Počet porcí: 4 a více osob
Co budete potřebovat?
- 300 g hlívy
- 2 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 velké lžíce sádla
- 1 plechovku rajčat
- 1,5 l zeleninového vývaru nebo vody
- 1 velkou lžíci rajčatového protlaku
- 1 lžíci třtinového cukru
- 1 lžíci sladké mleté papriky
- 1 lžičku římského kmínu
- 1 lžičku ostré mleté papriky
- 2 lžíce sušené majoránky
- olej, sůl, pepř
Jak na to?
Na jedné lžíci sádla osmahněte najemno nakrájené kousky cibule, pak přidejte oba druhy mleté papriky, římský kmín, cukr. Hlívu nekrájejte na moc velké kusy, počítejte s tím, že se vařením o moc nezmenší. Smíchejte ji v hrnci spolu s kořením, protlakem a plechovkou rajčat, osolte. Přimíchejte horký vývar nebo vodu, promíchejte a vařte zhruba 25 minut. K závěru v polévce rozmíchejte druhou lžíci sádla, rozmačkaný česnek a majoránku, pepř, případně ještě dosolte a povařte ještě dalších pět minut.