Levandule má uklidňující účinky, ale taky báječně chutná. Často se používá do nejrůznějších čajových směsí „na dobrou noc“. Levandulové květy jsou ale skvělé i při pečení. Snad vás tento chlebíček přesvědčí, že bylinka do sladkých dobrot určitě patří.
Co budete potřebovat?
- 160 g hladké mouky
- 160 g polohrubé mouky
- 4 vejce
- 180 g másla
- 190 g (1 kelímek) zakysané smetany
- 180 g pískového cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky vanilkového prášku (případně dřeň z půlky vanilkového lusku)
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- hrst sušených levandulových květů
- sůl
- máslo a mouku na formu
Jak na to?
Žloutky vyšlehejte s cukrem, smíchejte se zakysanou smetanou, vlijte rozpuštěné máslo, přidejte vanilkový extrakt, vanilkový prášek, prosáté oba druhy mouky s kypřícím práškem a sodou. Promíchejte s levandulí. Z bílků, se špetkou soli, si vyšlehejte tuhý sníh, který opatrně přimíchejte do těsta. Formu si vymažte máslem a vysypte moukou, těsto vlijte do formy a pečte v předehřáté troubě na 165 stupňů asi 50 minut.
Tip! Vychladlý chlebíček můžete přelít bílou čokoládou nebo jen pocukrovat.
Dobrou chuť!